Manoma, kad šis klasikinis pusryčių patiekalas buvo sukurtas Niujorke dar 19 a. pabaigoje. Tačiau panašūs kiaušinių patiekalai, kurių pagrindas yra kiaušinis ant skrebučio, gyvuoja jau daugelį metų. Išbandykite šį klasikinį derinį su lašiša ir sviestiniu padažu.

2 porcijoms reikės: 2 kiaušinių, 2 riekelių „brioche“ sviestinės duonos, 70 g rūkytos lašišos, druskos ir pipirų pagal skonį, 2 v. š. acto, 2 v. š. mėgstamos varškės užtepėlės. Padažui: 90 g sviesto, 2 kiaušinio trynių, 1 a. š. balto vyno acto, 1 v. š. vandens, šlakelio citrinos sulčių, druskos ir pipirų.

Gaminimas: keptuvėje ištirpinkite sviestą. Į puodą sudėkite kiaušinių trynius, citrinų sultis, actą, žiupsnelį druskos bei pipirų. Trinkite su smulkintuvu, kol masė pašviesės. Supilkite sviestą ir dar patrinkite keletą sekundžių, kol masė taps vientisa. Jeigu padažas per tirštas – įpilkite vandens.

Išvirkite kiaušinius. Užvirkite didelį puodą vandens ir į jį įpilkite du valgomuosius šaukštus acto. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos burbuliuotų. Tuomet su šaukštu vandenį maišykite taip, kad viduryje susiformuotų nedidelis sūkurys. Kiaušinį įmuškite į puodelį ir atsargiai „įleiskite“ į sūkurį. Virkite apie 3 minutes. Išimkite ir nusausinkite padėdami ant popierinio rankšluosčio. Tą patį pakartokite ir su antruoju kiaušiniu.

Serviruokite: ant paskrudintos duonos riekelės tepkite mėgstamą užtepėlę, dėliokite sūdytą lašišą, o ant viršaus – virtą kiaušinį. Apliekite jį padažu ir papuoškite pipirais, žalumynais ar kaparėliais.