Lietuvos mėsainių mylėtojų gretos šiandien išsiskirstė į dvi stovyklas – vienoje pusėje tikrieji barbekiu kultūros fanai, kurie renkasi „nuodėmingus“ mėsainius: dvigubas mėsos paplotėlis, išraiškingi sūriai, daug marinuotų ar raugintų daržovių. Kitoje pusėje – sveikos gyvensenos šalininkai, kurių meniu mėsainis darosi vis lengvesnis ir palankesnis sveikatai: jogurtiniai padažai, mažiau sūrio ar visai be jo, daug ir įvairių daržovių. Viduriuko praktiškai nelieka. Šią tendenciją iliustruoja ir žymūs Lietuvos žmonės – kokius mėsainius jie rekomenduoja rinktis šią vasarą?

Keliautojas ir žurnalistas Orijus Gasanovas teigia, kad lietuviai panašiausi į amerikiečius, nes mėgsta riebius mėsainius su daug padažo, sūrio ir kepta šonine.

„Mėsainius mes „atsivežėme“ iš Amerikos, todėl ir skonių ieškome panašių – daug, riebiai, sočiai. Tačiau man skaniausią mėsainį teko ragauti Berlyne, po metro bėgiais stovinčiame kioske. Ten eilė valgytojų stovi beveik visą parą, bet aš juos suprantu: skanios sviestinės bandelės ir puikus kotletas, o pats mėsainis – šlapias ir sultingas. Aš pats mielai renkuosi gatvės maistą ir būtent toks mėsainis – riebus ir sultingas – man pats gardžiausias. Panašu, kad gatvės maisto kultūrą atrandame ir Lietuvoje: ne tik restoranų, bet ir gatvės vagonėlių šefai tampa žvaigždėmis, o jų receptūros ir patiekalai atsiduria socialinių tinklų nuotraukose”, – teigia žurnalistas.

Gatvės maisto populiarėjimą stebi ir gamintojai – mėsainis tampa ne tik restorano, bet ir namų gamybos patiekalu, kurį bando susikurti daugelis žmonių.

„Šiandien, kai galimybės keliauti vis dar išlieka ribotos, ieškome naujų skonių savo virtuvėje, todėl leidžiamės į kulinarines keliones. Būtent dėl to išgyvename tikrą pasaulio virtuvių įkvėpto gatvės maisto bumą. Tai iliustruoja mėsainių ir dešrainių bandelių populiarumo augimas: lietuviai atranda šiuos gaminius ir bando eksperimentuoti namuose. Net jeigu sveikos gyvensenos tendencijos populiarėja, gatvės maistas, vadinamasis „comfort food“ – tai sritys, kur lietuviai leidžia sau pasimėgauti ir pasilepinti“, – teigia „Fazer Lietuva“, atstovaujančios „Gardėsio“ duonos prekės ženklui, rinkodaros ir komunikacijos vadovė Indrė Švelnytė.

Ar mėsainis gali būti sveikatai palankus?

Tačiau šiandien suskumbama mėsainius „reabilituoti“: štai sveikos mitybos specialistė Indrė Trusovė tikina, kad mėsainis gali būti sveikatai palankus ir būtent tokie mėsainiai šiandien populiarėja labiausiai.

„Daugeliui „mėsainis“ sukelia nevertingo, sveikatai ir figūrai nepalankaus patiekalo asociacijas. Tačiau tinkamai pasirinkus produktus, šalia neužsigeriant nevertingais gėrimais, mėsainis gali būti ir maistingas patiekalas. Patarčiau nepagailėti kokybiškos mėsos, pridėti daug daržovių, pagardinti lengvesniu padažu ir rezultatas jus nustebins. Aš savo šeimai visada pripjaustau kalnus įvairiausių daržovių, skirtingų sūrių, pašildau bandeles ir iškepu mėsos paplotėlių, vištienos krūtinėlės, paruošiu gvakamolės ar jogurtinį padažą. Viską sudedu į spalvingas lėkštes, kad kiekvienas galėtų susikurti savo mėsainį. Tai tampa smagia pramoga, kuri visai nenuodėminga – atvirkščiai, sveikatai palanki“, – teigia mitybos specialistė.

Anot I. Trusovės, svarbu atkreipti dėmesį į produktų kokybę ir nepabijoti daržovių: šalia agurko ar pomidoro atrasti avokadus, skirtingų rūšių cukinijas ir paprikas. Taip pat nebijoti eksperimentuoti ir išmėginti mėsainius su vištiena, jautiena, kalakutiena, žuvimi, falafeliais, halumio ar fetos sūriu.

Mėsos gamintojai pritaria, kad šiandien mėsainis – tai nebūtinai maltos mėsos paplotėlis. Gatvės maisto tendencijos plečia ir mėsos pasirinkimo spektrą, o gamintojai pastebi – lietuviai nebėra konservatyvūs.

„Nors šašlykai vis dar karaliauja Lietuvos vasaros grilio topuose, tačiau vartotojai darosi atviresni naujovėms. Lietuviai vis labiau atranda gaminimą namuose, dalinimąsi maistu, todėl stebime tokių patiekalų kaip mėsainiai ar dešrainiai aktualumą, o tuo pačiu – didėjantį poreikį skirtingų pasaulio virtuvių mėsos gaminiams. Daugėja ir tų, kurie renkasi lengvesnes alternatyvas, todėl ieško marinuotų vištienos, liesesnių mėsos gaminių ar dešrelių be papildomų priedų ar apvalkalo. Be to, šalia tradicinių žolelių ar kefyro marinatų pirkėjai gali rasti kavos, nealkoholinio vyno, mėtų, cinamono ir apelsinų skonių marinatų“, – teigia „Biovela Group“ rinkodaros direktorius Povilas Vinžanovas.

Kokius receptus šią vasarą siūlo išmėginti žymūs Lietuvos žmonės?

Nuodėmingas mėsainis su dvigubu mėsos paplotėliu pagal Orijų Gasanovą

2 porcijoms reikės: 4 jautienos paplotėlių, 2 mėsainių brijošė bandelių, 4 juostelių plonai pjaustytos rūkytos šoninės, 3 v. š. majonezo, 1 a. š. pomidorų padažo, 1 a. š. garstyčių, 1 v. š. smulkintų marinuotų agurkėlių, 0.5 a. š. sviesto, žiupsnio šviežiai maltų pipirų, druskos, 2 riekelių čederio ar kito mėgstamo sūrio, 1 mažo svogūno.

Šoninės juosteles paskrudinkite orkaitėje arba keptuvėje ant grilio, padėkite į šalį, tačiau likusių riebalų neišpilkite. Toje pačioje keptuvėje ant silpnos ugnies pakepkite plonai pjaustytą svogūną, nuolat maišydami, kol šis visiškai suminkštės ir karamelizuosis. Gardinkite druska ir pipirais pagal skonį.

Sumaišykite padažo ingredientus: majonezą, pomidorų padažą, garstyčias ir smulkiai pjaustytus marinuotus agurkėlius, įberkite žiupsnį šviežiai maltų pipirų. Keptuvėje su aliejumi arba ant grilio iškepkite mėsos paplotėlius. Kepkite apie 3 minutes abi puses – priklausomai nuo to, kaip iškepusią mėsą mėgstate. Likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, ant vieno iš paplotėlių uždėkite sūrio riekelę, kad šis išsilydytų. Patepkite bandeles sviestu ir paskrudinkite.

Konstruokite mėsainį: bandeles patepkite padažu, dėkite mėsos paplotėlį su sūriu, tuomet antrą paplotėlį. Ant jo – šoninės riekeles ir svogūnus. Užvožkite antrąja bandele. Patiekite su bulvių skiltelėmis ar mėgstamomis salotomis.

Lengvas ir gaivus mėsainis su vištiena, pomidorų salotomis pagal Indrę Trusovę

2 porcijoms reikės: 2 mėsainių bandelių su sezamais, 300 g vištienos kepsnelių apelsinų ir cinamono marinate, 100 g pomidorų, pusės mažo raudonojo svogūno, 1 v. š. susmulkintų petražolių, 1 a. š. raudonojo vyno acto, 1 a. š. krapų, 1 a. š. alyvuogių aliejaus, 2 a. š. majonezo, 120 g graikiško jogurto, 1 v. š. citrinos sulčių, nedidelio agurko, šlakelio citrinos sulčių, didesnės skiltelės trinto/smulkinto česnako, saujelės marinuotų alyvuogių (pasirinktinai), žiupsnio druskos ir pipirų (pagal skonį).

Pasiruoškite mėsą – kepkite vištienos kepsnelius ant griliaus arba orkaitėje apie 20 minučių, kol mėsa apskrus. Kol mėsa kepa, pasiruoškite pomidorų salotas: pomidorus supjaustykite mažais kubeliais, susmulkinkite raudonąjį svogūną, petražoles, alyvuoges (pasirinktinai). Pagardinkite druska, pipirais, alyvuogių aliejumi ir raudonojo vyno actu. Sumaišykite ir atidėkite į šalį.

Gaminkite padažą: agurką sutarkuokite ir kelioms minutėms palikite pastovėti, o tuomet nuspauskite vandenį. Sumaišykite agurką su graikiniu jogurtu, sutrintu česnaku, citrinos sultimis, krapais. Gardinkite druska, pipirais ir maišykite iki vientisos masės.

Bandeles trumpai paskrudinkite orkaitėje arba ant griliaus, kiekvieną jų patepkite šaukšteliu kokybiško majonezo. Ant bandelių dėliokite mėsos kepsnelius, tuomet gausiai apliekite graikišku padažu ir galiausiai pomidorų salotomis. Užvožkite antrąja bandele.