Nors didžiosios metų šventės oficialiai baigėsi, apie šventinį patiekalų maratoną mums vis dar primena namuose užsilikę maisto likučiai. Virtuvės spintelės kampe gulinti apdžiūvusi duona, šaldytuvo kampe pamirštos burokėlių salotos – daugelio šiandienos lietuvių kasdienybė. Tačiau neskubėkite šių produktų išmesti – nustebtumėte, kiek gardžių patiekalų galite pasidaryti iš šventinių maisto likučių, o ypač – sudžiūvusios duonos. Išbandykite keturis gardžius receptus, kurie padės ne tik sutaupyti, bet ir atrasti naujų skonių savo virtuvėje.

Amerikietiška klasika – keptas sūrio ir kumpio sumuštinis

Keptas sūrio sumuštinis (angl. grilled cheese sandwich) – ne kartą buvo įvardytas kaip populiariausias Amerikos sumuštinis. O svarbiausia, kad šiam patiekalui kuo puikiausiai tinka pastovėjusi ir apdžiūvusi duona, kurios nespėjote suvalgyti prie šventinio stalo.

„Jeigu vietoje šviežios duonos rinksitės kiek kietesnę, jūsų sumuštinis bus itin traškus. Ji sugers sviesto ir sūrio skonius bei tobulai apskrus, tačiau dėl karščio išliks minkštas viduje. Kepdami tokį sumuštinį venkite storų duonos riekių, nes jos sulaikys karštį ir neleis sūriui tolygiai išsilydyti. Taip pat venkite kepalų su didelėmis skylėmis, nes sūris per jas paprasčiausiai ištekės“, – teigia „Gardėsio“ produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.

Jums reikės: 8 riekelių „Gardėsio“ batono su kefyru ir kalciu, 4 valgomųjų šaukštų majonezo, 4 valgomųjų šaukštų kambario temperatūros sviesto, 200 g mėgstamo kumpio, 400 g čederio sūrio

  • Sumaišykite majonezą kartu su minkštu sviestu. Ištepkite gautu mišiniu duonos riekes iš vienos pusės. Įdėkite į keptuvę pusę turimų riekelių, išteptų mišiniu žemyn, ir tuo pat metu įjunkite viryklę ant vidutinės ugnies.
  • Ant duonos riekių, esančių keptuvėje, padalinkite tarkuotą sūrį, smulkintą kumpį, ant viršaus uždėkite antrą duonos riekę, ištepta puse į viršų. Kai viena pusė patampa auksinio-rudo atspalvio (tai turėtų užtrukti apie 5-7 min.), apverskite ir kepkite kitą pusę dar 3-5 min., sumažindami ugnį nuo vidutinės iki žemos. Kai abi pusės įgaus auksinį atspalvį, perkelkite sumuštinį į lėkštę.

Traškus šoninės ir kepto bri sūrio sumuštinis su karamelizuotais svogūnais

Jeigu norite išbandyti patobulintą kepto sūrio sumuštinį, papildykite jį išraiškingas bri sūrio ir karamelizuotų svogūnų skoniais. Tačiau rinkdamiesi priedus, atkreipkite dėmesį į jų drėgmę.

„Viena iš pagrindinių puikiai iškepto sumuštinio paslapčių yra drėgmės kontrolė, nes su ja lengva persistengti. Jei norite dėti į keptą sumuštinį vandeningų daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, juos verčiau prieš tai apkepkite, taip išgarindami dalį drėgmės. Kaitinamos daržovės sumuštinyje išleidžia visus savo skysčius, sumuštinis permirksta ir neapskrunda. Todėl verčiau rinkitės svogūnus, pievagrybius, kuriuos pakepus didžioji dalis drėgmės išgaruoja“, – sako T. Aleknavičius.

Jums reikės: 2 didelių supjaustytų svogūnų, 1 šaukto alyvuogių aliejaus, ½ šaukštelio druskos, 2 šaukštų rudojo cukraus, 2 šaukštų raudonojo vyno acto, 8 riekelių batono su kefyru ir kalciu, 200 g traškiai iškeptos šoninės, 120 g bri sūrio griežinėliais, 100 g pievagrybių, 4 šaukštų kambario temperatūros sviesto

  • Ant nedidelės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę ir troškinkite svogūnus alyvuogių aliejuje su druska iki minkštos konsistencijos ir auksinės spalvos. Kepimo pabaigoje įdėkite cukraus, įpilkite acto, pamaišykite ir išjungę kaitrą palikite karamelizuotis.
  • Pievagrybius susmulkinkite ir patroškinkite keptuvėje su lydytu sviestu, gardinkite druska ir pipirais.
  • Vieną duonos riekelių pusę ištepkite sviestu. Ant neišteptos sviestu pusės uždėkite svogūnų, pievagrybių, bri sūrio ir keptos šoninės. Užvožkite antrąją duonos riekele.
  • Kepkite keptuvėje iš abiejų pusių vidutinėje temperatūroje ar specializuotoje sumuštinių keptuvėje, kol įgaus auksinį-rudą atspalvį, o bri sūris išsilydys. Patiekite iš karto.

Burokėlių ir ožkos sūrio sumuštinis

Sakoma, kad Skandinavijoje populiariausias atviras sumuštinis „Smørrebrød“ gimė kaip būdas, siekiant „utilizuoti“ maisto likučius. Silkės, rūkytos žuvies ar mėsos, bulvių, kiaušinių ar marinuotų daržovių likučiams toks sumuštinis – puiki drobė eksperimentams. Jame taip pat neretai atsiduria šiaurės šalyse itin populiarios burokėlių salotos (rödbetssallad), kurios turi gilias tradicijas ant skandinaviško Kalėdų stalo. Tad išbandykite šį sumuštinį, jeigu namuose vis dar turite burokėlių mišrainės likučių.

Jums reikės: 150 g burokėlių mišrainės arba virtų burokėlių su majonezu, 1 valgomojo šaukšto smulkintų krapų, 2 riekelių „Gardėsio“ batono su kefyru ir kalciu, nedidelės saujos gražgarsčių ar kitų salotų lapų, 40 g minkšto ožkos sūrio arba fetos, sutrupintos, 2 šaukštelių moliūgų sėklų.

  • Paskrudinkite duoną ir užtepkite burokėlių mišrainės.
  • Ant kiekvienos riekės uždėkite gražgarsčių, šiek tiek ožkos sūrio, krapų. Taip pat pabarstykite moliūgų sėklomis.

 

Sumuštinis su rūkyta skumbre

Turkai panašius sumuštinius vadina balik ekmek ir gardina juos ką tik kepta ir šviežiai pagauta žuvimi. Žymiausias Turkijos šefas Mehmetas Gürsas ant paskrudintos duonos tepa kreminę kepto česnako tyrę ir viską užbaigia rūkyta skumbre bei raudonųjų svogūnų ir pomidorų griežinėliais. Išbandykite lietuvišką tokio sumuštinio versiją su baltos mišrainės likučiais.

Jums reikės: 4 riekelių sumuštinių duonos su kefyru, 2 rūkytos skumbrės filė (nulupta oda, susmulkintos), 4 mažų virtų kiaušinių, 2 vidutinio dydžio virtų bulvių su odele, 3 šaukštų majonezo, 1 šaukšto garstyčių, 2 šaukštų svogūnų laiškų, kelių ridikėlių, krapų ir raudonojo svogūno garnyrui. Druskos ir pipirų, Alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių.

Gaminimo eiga:

  • Sumaišykite majonezą su garstyčiomis ir užtepkite ant paskrudintų duonos riekelių.
  • Supjaustykite šviežias bulves ir uždėkite jas ant sumuštinių. Taip pat uždėkite smulkintos skumbrės, kiaušinių ir ridikėlių.
  • Pabarstykite laiškiniais česnakais, papuoškite krapais ir raudonuoju svogūnu. Viską užbaikite druska ir pipirais ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi bei citrinos sultimis.