Visą savo gyvenimą dirbusi maisto gamybos srityje, Zita Petkevičienė, „Fazer Bakery Baltic“ gamybos ir tiekimo direktorė, ne tik pasiekė karjeros aukštumas, bet ir tapo lietuviškos duonos evoliucijos liudininke. Moteris teigia, jog nors norint įsitvirtinti tokioje „vyriškoje“ srityje reikia įdėti daug darbo ir pastangų, visa tai atperka galimybė prisidėti prie lietuviams itin svarbaus produkto – duonos – atsiradimo parduotuvių lentynose.

Z. Petkevičienė Kauno „Fazer Lietuva“ kepykloje, gaminančioje „Gardėsio“ prekės ženklu pažymėtus gaminius, dirba jau virš keturiolikos metų. Pradėjusi nuo bandelių cecho vadovės, technologės ir gaminių kūrėjos pozicijos, ji tapo visos kepyklos Lietuvoje vadove, o vėliau – ir Baltijos šalių gamybos ir tiekimo direktorė. Z. Petkevičienė – pirmoji moteris „Fazer“ įmonių grupės istorijoje, dirbanti šioje pozicijoje.

„Esu atsakinga už Baltijos šalių kepyklų gamybą, logistiką ir tiekimą. Į tai įeina ir tokios atsakomybės kaip darbuotojų sauga, aplinkosauga, maisto kokybė, finansiniai klausimai, visos techninės problemos ar reikalingos investicijos. Tai reiškia, kad turiu gerai išmanyti mūsų naudojamą įrangą ir technologinius procesus. Gerai, kad esu tiksliųjų mokslų žmogus: skaičiai, technika ir įranga yra mano stiprioji pusė. Galiu drąsiai automobiliui pakeisti tepalus ir netgi žinau, kur automobilyje kas yra ir ką tai reiškia“, – juokauja Z. Petkevičienė.

Reikia būti puse galvos aukščiau

Pasak Z. Petkevičienės, įsitvirtinti tokioje „vyriškoje“ srityje nebuvo paprasta. Nepaisant to, ką visi sako, moteriai norint būti viename lygmenyje su vyrais, reikia būti puse galvos aukščiau už juos.

„Prisimenu, dirbome su viena švedų kompanija. Susirinkome kartu su jų atstovais bei „Fazer“ Baltijos ir Suomijos šalių darbuotojais – iš viso buvo dvylika vyrų ir aš viena moteris. Jie pasižiūrėjo į mane ir paprašė, kad suorganizuočiau pietus. Aš atsakiau, kad pietus suorganizuoti galiu, bet taip pat galiu diskutuoti ir darbo klausimais. Visi buvo nustebę, nes iš pradžių mane palaikė asistente. Tuomet supratau, kad pirmiausia man reikės įrodyti savo gebėjimus ir vertę“, – pasakoja Z. Petkevičienė.

Pakilti iki dabar užimamų pareigų moteriai nebuvo lengva – ypač daug iššūkių kėlė kepyklos vadovės darbas. Pasak Z. Petkevičienės, kandidatuodama į šią poziciją ji turėjo abejonių, o pradėti dirbti buvo ir nelengva, ir šiek tiek baisu.

„Iki tol buvau lygiavertė komandos dalis, o tapusi kepyklos vadove turėjau pradėti savo kolegoms vadovauti, staiga imti reikalauti rezultatų. Toks pokytis gąsdino, nes staiga pasikeitė mano pozicija tų žmonių atžvilgiu. Tačiau visi komandos nariai man patys padėjo atsistoti ant kojų naujoje darbo vietoje, o galiausiai pavyko užsitarnauti ir jų pagarbą. Vadovai Suomijoje netgi yra sakę, kad „Fazer“ kepyklose tam tikrose pozicijose reikėtų daugiau moterų, o kaip gerą to pavyzdį pateikė mane“, – apie iššūkius pasakoja Z. Petkevičienė.

Svarbiausia – žmogaus gerovė ir sauga

Pasak Z. Petkevičienės, jos sėkminga karjera didele dalimi yra būtent „Fazer“ nuopelnas – įmonė investuoja į žmones, skatina juos mokytis ir tobulėti. Dirbdama čia moteris antrą kartą baigė universitetą, kur įgijo maisto technologo ir maisto įrenginių inžinerijos specialybę. Vėliau baigė projektų valdymo kursus Helsinkio universitete bei begalybę įvairių lyderystės ir kitų sričių mokymų.

„Jei ne „Fazer“, tikriausiai nebūčiau tuo, kuo esu dabar. Tiek aš, tiek ir kolegos turime galimybę mokytis ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniu lygmeniu. Dažnai su jais dalinamės gerąja praktika. Džiaugiuosi ir čia užtikrinamomis darbo sąlygomis – žmogaus gerovė „Fazer“ kepyklose yra pirmoje vietoje. Mes dažnai sakome, kad „Fazer“ darbovietėse svarbiausia yra darbuotojų sauga. Tačiau ji ir yra svarbi būtent todėl, kad šioje įmonėje svarbiausias žmogus. Svarbu, kad jis gerai jaustųsi ir būtų saugus“, – kalba Z. Petkevičienė.

Duonos evoliucijos liudininkė

Daugiau nei keturiolika metų dirbusi „Fazer Lietuva“ kepykloje Kaune, Z. Petkevičienė ne tik pasiekė karjeros aukštumas, bet ir tapo lietuviškos duonos evoliucijos liudininke. Tik pradėjus dirbti kepyklų versle, Z. Petkevičienė prisimena, kad duonos pasirinkimas buvo ribotas – juoda, balta duona arba batonas. Apie kitokius skonius tada niekas negalvojo. Tačiau šiandien duona keičiasi – atsiranda naujų duonos rūšių ir skonių, pradedant nuo sėklų ar grūdų, baigiant daržovėmis ar vaisiais. Z. Petkevičienė prisipažįsta, kad ji tapo visos šios evoliucijos dalimi.

„Tikriausiai niekas nesiginčija, kad duona lietuviams yra labai svarbi, tiesiog šventa. Aš pati esu tikintis žmogus ir nuolat pabrėžiu, kad duona yra net mūsų maldose. Juk sakome „duok mums duonos kasdieninės“. Ne mėsos, ar dar ko – būtent duonos! Ir nors Lietuvoje žmonių mažėja, mes „Fazer Lietuvoje“ kepykloje stengiamės sukurti tokius duonos produktus, kurie būtų skanūs ir patrauklūs kiekvienam – tiek ir tradicijų ieškotojui, tiek ir naujų skonių atradėjui. Ar prieš penkiolika metų kas būtų pagalvojęs, kad kepsime duoną, kurios sudėtyje trisdešimt procentų sudarys daržovės? Dabar tai kasdienybė. Tad aš didžiuojuosi tuo, kad dirbu kepykloje, kuri garsėja novatorišku požiūriu į duoną. Tikiu, kad šios pastangos nenueis perniek ir Lietuvoje duona ir toliau išliks nemažiau mylima ir svarbi“, – pokalbį baigia Z. Petkevičienė.