Kodėl Jūsų savaitės pirkinių krepšelyje turėtų atsirasti duona?

  1. Duona – tai viso pasaulio mitybos pagrindas Duona – vienas svarbiausių ir seniausių valgių žmonijos istorijoje. Dėl savo universalumo kai kuriose pasaulio kalbose ir kultūrose duona – tai maisto sinonimas.

  2. Duona – kupina gerųjų maistinių savybių Duona, kartu su kitais grūdiniais produktais, sudaro mitybos piramidės pagrindą ir suteikia mums būtinos energijos. Joje gausu naudingų maistinių skaidulų, aminorūgščių, mineralų, B grupės vitaminų.

  3. Duona – tai universalus produktas Duona – tai kur kas daugiau, nei sumuštinis. Duonos pyragas, gardūs skrebučiai, tiršta duonos sriuba ar saldus apkepas – tai tik keletas idėjų, kaip sumaniai panaudoti duoną savo virtuvėje.

  4. Duona – skirtingiems skoniams Šiandien pasirinkimas duonos lentynose – didžiulis, todėl kiekvienas ras sau gardžiausią kepalą. Nuo sodrių ruginių gaminių su grūdais iki purių ir minkštų kvietinių kepinių, patiksiančių net patiems mažiausiems.

Kaip išlaikyti duoną šviežia ilgiau?

Paviršių valymas

Virtuvės paviršius nuolat valykite, kad neužsiliktų maisto likučių ir senų gaminių, kurie gali skatinti duonos pelėsio ir jo sporų augimą.

Rankų higiena

Nešvariomis, neplautomis rankomis pernešame ne tik virusus, bet ir galimus duonos pelėsio sukėlėjus. Todėl rankų higiena taip pat svarbi.

Drėgmės kontrolė

Visi paviršiai, ant kurių laikomas maistas, turėtų būti sausi. Pasirūpinkite tinkama ventiliacija savo virtuvėje ar vietoje, kurioje laikote duoną.

Tinkamas laikymas

Geriausias būdas laikyti duoną – sandariai uždarytoje pakuotėje, uždaroje dėžutėje, duoninėje ar kitoje uždaroje spintelėje, stalčiuje. Taip būsite tikri, kad į duonos pakuotę nepatenka ore esančios bakterijos ir mikrobai, sąlygojantys pelėsį. Ji bus apsaugoma nuo išorinio temperatūros ir drėgmės poveikio.

Duona – tai daugiau, nei sumuštinis

Šviežias, ką tik iš parduotuvės parsineštas duonos kepaliukas – tai drobė jūsų kulinariniams kūriniams. Ruoškite gardžiausius sumuštinius, skrebučius ir mėgaukitės.

Pusryčiai – skrebutis su avokadu, kiaušiniu ir žalėsiais. Pietūs – dvigubas suvožtinis su kalakutiena ir humusu. Vakarienė – sumuštinis su varške, lašiša ir krapais. Štai jums idėja, kaip duoną pritaikyti skirtingiems patiekalams. O ką daryti, jeigu spintelėje užsiliko apdžiūvusių duonos riekelių? Tai jokia problema, anaiptol – galimybė leistis naujų kulinarinių atradimų link! Štai Viduržemio jūros regiono šalių virėjai jau seniai suprato, kad su apdžiūvusia duona galima pagaminti daugybę gardžių patiekalų: itališka pupelių sriuba „ribollita“, gaivios „panzanella“ salotos, sotūs duonos pudingai ar gardūs skrebučiai – tai tik keletas netikėtų skonio atradimų. Daugelis yra linkę manyti, kad apdžiūvusi duona – jau nebetinkama vartoti, tačiau tai netiesa. Yra keletas būdų ją „atgaivinti“:

Pirmas variantas, galite duoną pakaitinti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje. Tokiu būdu duonoje esantis krakmolas suminkštėja ir ji trumpam tampa tarsi šviežia.

 

Antras variantas – atvirkščiai, išgarinti visą duonoje esančią drėgmę ir suteikti jai traškumo skrudinant ar pakepant keptuvėje.

 

Trečias variantas – apdžiūvusią duoną naudokite kaip pagrindą kepiniams, nes tokia duona yra „ištroškusi“ drėgmės ir puikiai sugeria bet kokius skysčius, prisisotindama įvairiausių skonių