Šokolado mėgėjų tiek daug, bet ar jie gerai pažįsta šį skanėstą? Surinkome svarbiausius ir įdomiausius faktus apie šokoladą, kurie jus plačiau supažindins su mėgstamu saldumynu.

Kokios pagrindinės šokolado sudedamosios dalys?

Šokolado sudėtyje pagrindą sudaro kakava, kakavos masė ir sviestas, šviežias pienas arba pieno milteliai ir cukrus. Siekiant paįvairinti skonį, šokoladas dažnai yra gardinamas įvairiausiais priedais.

Kaip šokoladas gaminamas?

Šokolado gamybą sudaro šie pagrindiniai etapai:

- Neapdirbtų žaliavų maišymas;

- Volavimas arba smulkinimas. Šis procesas turi įtakos šokolado struktūrai burnoje;

- Maišymas didelėse talpose – nuo jo priklauso galutinis skonis ir šokolado tekstūra;

- Temperatūros palaikymas – visuose išvardintuose procesuose palaikoma stabili, šilta temperatūra;

- Grūdinimas (angl. Tempering) – žr. atskirą apibūdinimą žemiau;

- Šokolado formavimas;

- Vėsinimas – tik šokoladui įgavus norimą formą, jis atvėsinamas iki kambario temperatūros;

- Pakavimas – pakuotė apsaugo šokoladą ir jo malonų aromatą.

 Kam reikalingas šokolado grūdinimas (angl. Tempering)?

Grūdinimas yra šokolado apdirbimas skirtingu karščiu, siekiant, kad būtų išgaunamas ypatingos kokybės šokoladas. Temperatūros kaitaliojimas padeda ilgiau išlaikyti nepakitusias šokolado savybes ir suteikia jam blizgų paviršių.

Ar galima pasigaminti šokoladą namuose?

Šokolado gamyba iš neapdirbtų žaliavų yra sudėtingas ir specialios įrangos reikalaujantis procesas, todėl jį geriausia patikėti profesionalams. Siūlome pabandyti sukurti naujus skonių derinius pasirenkant šokoladą be priedų ir į jį įmaišant pačius netikėčiausius priedus ar prieskonius.

Kuo skiriasi šokolado rūšys?

Populiariausios šokolado rūšys yra juodasis, pieninis ir baltasis šokoladai. Juodasis šokoladas turi daugiausiai kakavos (kakavos miltelių, kakavos masės ir kakavos sviesto) – ne mažiau 35 %.

Pieninis šokoladas yra švelnesnis, bet bent 25 % jo turi sudaryti kakava. Baltasis šokoladas neturi nei kakavos nei kakavos masės. Švelnus jo skonis išgaunamas naudojant kakavos sviestą, pieną ir prieskonius.

Kiek kakavos yra FAZER šokoladuose?

FAZER pieninis šokoladas turi ne mažiau nei 30 % kakavos (kakavos miltelių, kakavos masės ir kakavos sviesto), o juodasis – 45-70 %.

Kaip reikia laikyti šokoladą?

Geriausia šokoladą laikyti sausoje ir vėsioje (tarp 16 °C ir 20 °C) vietoje. Niekada nelaikykite šokolado šaldytuve – pakinta jo struktūra, o valgant šokoladą neatsiskiedžia visi jo skoniai. Taip pat įsidėmėkite, jog šokoladą reikėtų laikyti supakuotą taip, kad neprisigertų pašalinių kvapų.

Ar galima valgyti šokoladą, jei jo paviršius yra pabaltavęs ir kodėl jis kartais pabaltuoja?

Šokoladas yra labai jautrus temperatūrai – baltas matinis paviršius atsiranda tuomet, kai šokoladas laikomas per šiltai ir jam vėl atvėsus susiformuoja riebalų dalelės. Tai nėra kenksminga sveikatai, bet geriausiai šokolado skonis ir struktūra atsiskleidžia, jei jį laikant temperatūra pakitusi nebuvo.

Kurios šalys užaugina daugiausiai kakavos?

70 % visų kakavos plantacijų yra Vakarų Afrikoje. Daugiausiai kakavos užaugina Dramblio kaulo krantas, Gana ir Indonezija. Pasaulyje yra daugiau nei 5 milijonai kakavą auginančių ūkių. Kakavos ūkiai paprastai yra maži – iki 5 akrų (20234m²), prižiūrimi vienos šeimos.