Šokolado ragavimas yra meistrystė – norint išmokti ragauti šokoladą taip, kad pajustumėte visas skonio natas, reikia praktikos ir laiko, tačiau nereikia jokių kitų specialių gebėjimų – įdėjęs pastangų, kiekvienas gali tapti šokolado skonio ekspertas. 

Kiekvienas šokoladas yra skirtingas ir unikalus – net kakavos auginimo vieta ir oras turi įtakos galutiniam skoniui. Norint atskirti subtilius šokolado poskonius, jį ragauti reikia panašiai kaip ir vyną – skirtingus skonius pabandyti pajusti skirtingomis liežuvio vietomis. Kitą kartą mėgaujantis šokoladu, pabandykite trumpam sustoti, užmerkti akis ir susikaupti: pajuskite skirtingus skonius, jų stiprumą ir bendrą dermę.

Ragauti šokoladą geriausia ramioje vietoje, kur aplinkui nėra daug kvapų ar netgi triukšmo, nes sugebėjimas susikoncentruoti į skonį padės atrasti naujus potyrius.

Užtikrinkite, kad šokoladas būtų supjaustytas švariu peiliu į mažus gabaliukus ir pateiktas ant švarios lėkštės. Jei šokoladas yra šaltokas, leiskite jam pabūti kambario temperatūroje – tai tinkamiausia temperatūra atsikleisti tekstūrai, kvapui ir skoniui.

Ragaukite po mažą gabaliuką. Įsidėkite į burną ir leiskite ištirpti – nekramtykite, nes šokolado skoniai atsiskleidžia lėtai ir subtiliai. Apgalvokite, kokius pojūčius suteikia šokoladas, kaip jis tirpsta ir kokius skonius atrandate, ar jie kinta su laiku. Ar šokoladas yra kartus, saldus, o gal sūrokas? Kokius poskonius atrandate – vaisių, riešutų, pieno, vanilės ar kitus?

Jei ragaujate keletą skirtingų rūšių, tarp ragavimų svarbu padaryti pertraukas. Taip pat siūloma praskalauti burną kambario temperatūros vandeniu.

Kelionė po šokolado skonių pasaulį yra begalinė – pakvieskite į ją savo artimuosius ir draugus. Tai puikus užsiėmimas ramiems vakarams kartu.