Atlikome tyrimą, kuris atskleidė Lietuvos gyventojų duonos laikymo įpročius. Dauguma jų duonos gaminius laiko duoninėje (47 proc.), net 32 proc. respondentų – šaldytuve, į virtuvės stalčių ar spintelę duoną deda 18 proc., o ant stalo ar lentynos – vos 3 proc. tyrime dalyvavusių Lietuvos gyventojų.

Pasak VMVT Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Vidos Jarošienės, šaldytuvas nėra tinkamiausia vieta duonai laikyti. „Duonos laikymas šaldytuve suteikia jai kitas savybes – keičiasi jos tekstūra, ji praranda turimą skonį ir greičiau išdžiūsta. Šviežioje duonoje yra apie 40-50 proc. drėgmės, kuri labiausiai garuoja 0 - + 2 laipsnių temperatūroje“, – teigia V. Jarošienė.

„GERIAUSIA DUONĄ LAIKYTI DUONINĖJE, KURIĄ BŪTINA TINKAMAI PRIŽIŪRĖTI, DAŽNAI PLAUTI, GERAI IŠDŽIOVINTI“, – SAKO V. JAROŠIENĖ

Specialistės teigimu, duonos gaminius rekomenduojama laikyti sausoje vietoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kambario temperatūroje (+ 18 laipsnių), ir suvartoti per 4 dienas. „Geriausia duoną laikyti duoninėje, kurią būtina tinkamai prižiūrėti, dažnai plauti, gerai išdžiovinti“, – sako V. Jarošienė.

Įdomu, jog tyrime dalyvavę 25-34 m. amžiaus respondentai žymiai rečiau duoną laiko duoninėje, nei kitoms amžiaus grupėms priklausantys gyventojai. Nesusituokę asmenys, lyginant su kitų šeimyninės padėties grupių atstovais, dažniausiai duoną laiko ant stalo ar lentynos, tuo tarpu šeimose gyvenantys respondentai čia duoną laiko rečiausiai. Rajonų centrų gyventojai dažniau yra linkę duoną laikyti šaldytuve, tuo tarpu didmiesčių gyventojai šaldytuve duoną laiko rečiausiai ir pirmenybę skiria duonos laikymui ant lentynos ar stalo.