Rugiai yra ypač lietuvių vertinami javai, o ruginė duona ne veltui yra tapusi daugelio lietuviškų tradicijų simboliu.

Rugių nauda organizmui buvo smulkiau ištirta tik per pastaruosius du dešimtmečius. Atlikti tyrimai atskleidė, kad ruginė duona yra naudinga sveikatai, o ruginių skaidulų maistinės savybės yra vienos vertingiausių – turi daug vitaminų, mikroelementų ir kitų naudingų medžiagų.

Atlikti tyrimai atskleidė, kad ruginė duona yra naudinga sveikatai, o ruginių skaidulų maistinės savybės yra vienos vertingiausių 

Žmonėms, turintiems problemų su skrandžiu, rekomenduojama rinktis daug ruginių skaidulų turinčią pilno grūdo duoną. Skaidulos padeda atkurti normalią virškinamojo trakto veiklą, nesukelia rėmens graužimo, o išbrinkusios skrandžio sultyse suteikia sotumo jausmą.

Norint mėgautis geriausiomis duonos savybėmis bei skoniu, reikėtų rinktis pagal senąsias technologijas – su natūraliu raugu ir plikiniu – iškeptą duoną.